Compartiment primire urgențe

CPU a fost infiintat in 1994.A fost mutat in locatia actuala in 2004, la parterul Policlinicii unde este si in prezent, cu reabilitare si largire (spatii noi , circuite conforme cerintelor minime pentru compartimentele de primire urgente )  in 2016. De atunci functionam ca atare in conditiile actuale. In pandemie am avut circuit pentru Covid cu suplinirea lipsei de spatiu prin doua containere de ISU.

In prezent accesul pacientiilor se face prin intrarea cu rampa si scara care se afla vis-a-vis de poarta. Se intra SALA DE ASTEPTARE unde este REGISTRATURA. Sala este dotata cu scaune si are acces la toaleta pentru apartinatori. Are acces direct prin geam cu registratura care este intr-o incapere adiacenta.

Din sala de asteptare se patrunde in TRIAJ unde pacientii sunt triati de catre asistenta de triaj conform codurilor de culoare din protocolul national de triaj actualizat. Asistenta de triaj ii prezinta medicului in functie de gravitate, respectand timpii de asteptare din codurile de culoare cu prioritate pentru Resuscitare si Critic care intra direct la medic.

Dupa TRIAJ urmeza SALA DE CONSULTATII SI TRATAMENT IMEDIAT unde pacientii sunt preluati de medicul de serviciu. Aici exista doua paturi cu monitoare, oxigenoterapie,EKG,acces la ecograf , laboratorul de urgenta ,  medicatie. Aceasta sala este deservita de doua asistente una pentru cazurile medicale si una pentru cele chirurgicale.

Asistenta din TRIAJ asigura si FAST TRACK-ul :pacienti care necesita manopere medicale simple , de scurta durata (ex: masurarea TA, administrarea unui vaccin, tratament injectabildupa incetarea acctivitatilor cabinetelor Med.Fam sau in week-end si sarbatori legale;fise pentru alte sectii –ORL,ginecologie,etc.), pansamente.

SALA DE CONSULTATII SI TRATAMENT IMEDIAT are adiacent :

-SALONUL DE RESUSCITARE cu un pat si monitor

-SALA DE OBSERVATII cu 3 paturi si 2 monitoare

-SALA DE MICA CHIRURGIE cu un pat cu monitor

-SALA DE LABORATOR SI ECOGRAFIE (cu mentiunea ca ecograful este mobil si poate fi folosit oriunde in CPU )

-SALONUL DE OBSERVATIE CU STATIONARE pentru mai multe ore cu 3 paturi si 2 monitore

-Toaleta personalului si a pacientilor cu 3 grupuri sanitare si un dus

-SALA ASISTENTELOR cu acces direct la SALA DE CONSULTATII SI TRATAMENT IMEDIAT

-CABINET MEDICI

-SPATIU DE DEPOZITARE

-VESTIAR

-CAMERA IGIENIZARE PACIENTI dotata cu vana si dus

In CPU exista 3 grupuri sanitare care contin un total de 5 toalete. Exista 11 chiuvete, un dus,si o vana pentru igienizarea.

Accesul AMB/SMURD se face separat de accesul pacientilor sositi prin mijloace proprii; se intra cu targi/carucioare printr-un hol separat unde este si CAMERA DE IGIENIZARE.

Avem acces din CPU la CABINETUL DE ORTOPEDIE adiacent CPU unde se pun atelele gipsate in afara programului de orptopedie ( cand aceste imobilizari se fac de catre personalul cabinetului ).

PERSONALUL CPU

MEDICI: -Dr.CIUNTU DENIS MARIA-medic specialist Medicina de urgenta, 

         competenta ecografie

-Dr.MURESAN MARGARETA-medic primar Medicina de familie

 

-Dr CHIURCIU CATALIN- medic primar Medicina de familie,

doctorat Informatica Medicala

-Dr MIRON LUCIAN- medic specialist Medicina de urgenta,        

competenta ecografie,colaborator la programul de garzi.

-Dr MUNTEANU IONUT- medic primar ATI , colaborator la  

programul de garzi

ASISTENTE/ASISTENTI – 15 din care 13 cu grad principal

INFIRMIERE -3

BRANCARDIERI-5(care deservesc tot spitalul)

REGISTRATORI MEDICALI -2 ( 1 asistent , 1 studii superioare )

 

Acordam servicii de consultatii de urgenta pentru orice pacient care se prezinta la CPU (din oras, din satele si comunele arondate ), din alte judete:Arad, Alba, Bihor, zona Olteniei si Tg.Mures, pacienti straini cu domiciliul in zona sau in tranzit, pacienti internati la Sanatoriul Brad care sunt trimisi pentru diverse investigatii.

La CPU se pot face pe langa consultatii, urmatoarele investigatii recomandate de medicul din CPU :

-analize de laborator: HLG,Biochimie, Markeri cardiaci, CRP,PCT,INR,Astrup,BNP,examen urina

-EKG

-ecografii abdominale

-radiologie de urgenta prin colaborare cu serviciu de Radiologie in timpul programului (8-14) si prin chemari de la domiciliu (14-20), iar in zilele libere ( 8-20)

Se administreaza tratamentele de urgenta conform patologiei pacientilor si protocoalelor de tratament :

-resuscitare

-oxigenoterapie

-injectii

-sondaje vezicale/nazogastrice

-paracenteze

-suturi de plagi

-clizme

-imobilizare in atele gipsate

 

 

Adresabilitatea este mare pentru un oras cu 16000 de locuitori. Anul trecut 2023 au fost 16459 de prezentari la CPU, in crestere fata de anul 2022 desi atunci am fost asaltati de cazurile din pandemie.