Secția - Boli infecțioase

Compartimentul Boli Infecțioase își desfășoară activitatea într-o clădire pavilionară, în cadrul Spitalului Municipal Brad. 

Compartimentul a fost renovat si amenajat in doua etape, intre anii 2020-2021, si dispune de 8 saloane, fiecare avand cate doua paturi.

În ceea ce privește dotarea cu echipamente, secția beneficiază de surse de oxigen,  monitoare pentru funcții vitale, aparat pentru ventilatie non-invaziva cu debit crescut, aparat ECG, aparat pentru aerosoli, aparat de aspiratie, etc.

Personalul compartimentului  Boli Infecțioase este format din:

  • Dr POPTELECAN PATRICIA –  medic primar boli infecțioase
  • Dr DUSAN IRINA STEFANIA – medic specialist boli infectioase

○ HENTIU ELENA LUCICA – asistent medical principal, asistent sef

○ PAVEL SIMONA – asistent medical principal

○ AVRAM ELENA – asistent medical principal

○ BRADEANU DANIELA – asistent medical principal

○ BOBINA MIRELA – asistent medical principal

○ CRISTIU LOREDANA – asistent medical principal

○ JIMAN CAMELIA – asistent medical principal, statistician

○ LEAHA NICOLETA – infirmiera

○ MARTON MARIANA – infirmiera

○ DUD MONICA – infirmiera

○ RAD MIRELA – infirmiera

○ GOLDA – ACHIM LUMINITA – infirmiera

Secția de Boli Infecțioase a avut un rol important mai ales in perioada pandemiei de COVID-19, oferind asistență medicală de specialitate pacienților suspecti si confirmați cu SARS CoV2 precum și evaluări clinice, investigații complexe în scopul stabilirii unui diagnostic de certitudine prompt și instituirea unui tratament etiologic curativ.

Prin specificul specialității boli infecțioase, pacienții care se adresează secției prezintă o patologie vastă, fiind vorba de afecțiuni determinate de infecții bacteriene, virale, fungice sau parazitare, cu localizări diverse. Aceste boli se pot raspandi direct sau indirect de la o persoana la alta. De asemenea, in cadrul compartimentului se trateaza si zoonoze, boli infectioase ce se transmit de la animale la om.

La inceputul anului 2022, secția de Boli Infecțioase a fost igienizată în totalitate și a fost mărită capacitatea instalației de oxigen.

Internarea se realizeaza prin Centrul de Primiri Urgente sau cu bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist din ambulatoriu. 

Majoritatea bolilor pacientilor, circa 90%, au caracter acut. Subliniem faptul ca in sezonul rece predomina patologia respiratorie, iar in sezonul cald cea digestiva. 

Personalul medical este preocupat, printre altele, sa izoleze cazurile cu potential epidemiologic de transmitere, in interesul pacientului sau al societatii, si pe de alta parte, stabilirea diagnosticului – de multe ori in urma examenelor serologice si de instituirea tratamentului adecvat.

Prin serviciul de spitalizare de zi pot fi diagnosticate patologii infecțioase ce pot fi izolate și tratate in ambulatoriu, și se asigura cu promptitudine profilaxia rabiei prin vaccinare antirabică.

In cadrul programului de ambulatoriu boli infectioase, sunt monitorizati si tratati inclusiv bolnavi cu hepatita virala, în conformitate cu protocoalele Ministerului Sănătății.